It is currently May 19th, 2024, 1:36 pm

Rainmeter 1.0 still didn't fix the Win7 Show Desktop problem

Report bugs with the Rainmeter application and suggest features.
Muufasaurus
Posts: 2
Joined: August 13th, 2009, 2:46 pm

Rainmeter 1.0 still didn't fix the Win7 Show Desktop problem

Post by Muufasaurus »

A while back, I was googling this problem because every time I wanted to take a peek at my desktop to see the weather, it would disappear. I read that even back in Vista, if you put Rainmeter put a skin's position to on the desktop, the aero engine utilized in Vista/7 will make it disappear. I tried this out when I switched my computer to Basic, and it worked. I could see my skins when I hovered over the show desktop button. The downside is that almost everyone uses Aero. So, how come they didn't fix the aero problem? I'm sorry if this is hard to read/understand, I'm really tired right now.
Muufasaurus
Posts: 2
Joined: August 13th, 2009, 2:46 pm

Re: Rainmeter 1.0 still didn't fix the Win7 Show Desktop problem

Post by Muufasaurus »

Anyone?
KiRe
Posts: 35
Joined: July 25th, 2009, 5:49 am
Location: USA

Re: Rainmeter 1.0 still didn't fix the Win7 Show Desktop problem

Post by KiRe »

Muufasaurus wrote:Anyone?
CHILL OUT. You barely gave people half an hour to reply.

Now, last time i checked on this (still v0.14), rainmeter is a program and not part of the desktop, even if you set it to desktop, aero wouldn't catch rainmeter in the desktop preview or when you use the "show desktop" button/keyboard short cut (win+D). However, i think they worked on it some since but as you pointed it, it isn't fully working.
The downside is that almost everyone uses Aero.
I disagree with that. Most people that I know, that use vista and are pretty knowledgeable with computers turned off most if not all features of aero sine it is a memory hog and is only cosmetic.
So, how come they didn't fix the aero problem?
From my understanding, they are working on it but since it isn't causing any major issues, it is "on the back burner" so to speak.
^ rainmeter noob.
sgtevmckay

Re: Rainmeter 1.0 still didn't fix the Win7 Show Desktop problem

Post by sgtevmckay »

This is not necessarily a Rainmeter issue.

Understand that the Windows AERO for all intents and purposes is a skinned shell, and may not have been very well planned out. The AERO skin component sits above the desktop. So Rainmeter is actually doing exactly what it is supposed to do.

The reason for this being a low priority issue at this time is two fold.
1.) Rainmeter is still being upgraded to work properly with the standards that have now been enforced by Vista and newer
2.) Microsoft (When I last looked) has not properly documented the AERO shell enough to create a situation where Rainmeter can be mounted at it's level.

This issue will continue to be revisited in the future as more documentation is made available, but it is a short coming of MS.
As documentation is made available, I will make every attempt to be on top of it, so that maybe a solution can be added to the Rainmeter core.

As a suggestion: train your self to utilize Win+M. This will minimize all open windows and show the desktop, while leaving Rainmeter and it's skins intact, as Rainmeter does not accept this command.

By the way: I truly understand exhaustion, so no worries

:welcome: to the forums :D
User avatar
redblack
Posts: 24
Joined: June 21st, 2009, 5:08 am
Location: Australia

Re: Rainmeter 1.0 still didn't fix the Win7 Show Desktop problem

Post by redblack »

Don't worry Muufasaurus, sgtevmckay will make sure Rainmeter stays 'on top' of the Aero skin issue . . . .

Hahahahehehahohehehe . . . there's some good puns brewing there!!

Stop cringing, that's the best damn pun you'll ever hear!!!
shermanramni
Posts: 4
Joined: September 24th, 2009, 3:49 pm

Re: Rainmeter 1.0 still didn't fix the Win7 Show Desktop problem

Post by shermanramni »

Scourging the Web I found a PowerShell script that enables Rainmeter (and Samurize) to stay in desktop when Aero Peek is used. Can be downloaded from here.
I also took a look into the MSDN library for something that could help, without success. I'll keep looking anyways.
P.D.: My computer has Windows 7 Professional x64, with Rainmeter 1.0 x64. Show Desktop and Aero Peek hide Rainmeter in every case.
sgtevmckay

Re: Rainmeter 1.0 still didn't fix the Win7 Show Desktop problem

Post by sgtevmckay »

First off:
:welcome: to the forums shermanramni :D

This looks like an excellent find, and I shall pass on the relevant goodies to the folks that need to know.
I most certainly appreciate the work that you went through to get the information to us.
Thanks :D
+====================================================================================

More information regarding this find and the code can be found at the following.

From the Windows 7 forums:
http://www.sevenforums.com/customization/23365-samurize-aero-peek-fix.html

The code:
http://poshcode.org/1288

Code developed by:
kintomaniac
http://www.sevenforums.com/member.php?u=4826

Comment from builder:
I wrote this because Rainlendar doesn’t set it’s windows correctly to not hide when you use Aero Peek or Focus, and if you uncomment the last line, just running this script fixes that.
User avatar
jsmorley
Developer
Posts: 22633
Joined: April 19th, 2009, 11:02 pm
Location: Fort Hunt, Virginia, USA

Re: Rainmeter 1.0 still didn't fix the Win7 Show Desktop problem

Post by jsmorley »

shermanramni wrote:Scourging the Web I found a PowerShell script that enables Rainmeter (and Samurize) to stay in desktop when Aero Peek is used. Can be downloaded from here.
I also took a look into the MSDN library for something that could help, without success. I'll keep looking anyways.
P.D.: My computer has Windows 7 Professional x64, with Rainmeter 1.0 x64. Show Desktop and Aero Peek hide Rainmeter in every case.
Aero "Peek" works just fine and Rainmeter stays visible in Win7. What doesn't work, and never did in Vista or Win7 is "Show Desktop". You are confusing hovering over the little icon on the right of the taskbar (peek) and clicking it (show desktop).
sgtevmckay

Re: Rainmeter 1.0 still didn't fix the Win7 Show Desktop problem

Post by sgtevmckay »

True

Until a solution can be rendered that will again allow Rainmeter to be mounted to the Desktop, or in this case, the Areo shell. We will be un-able to overcome this issue.

I certainly miss the Position>On Desktop
shermanramni
Posts: 4
Joined: September 24th, 2009, 3:49 pm

Re: Rainmeter 1.0 still didn't fix the Win7 Show Desktop problem

Post by shermanramni »

jsmorley wrote:Aero "Peek" works just fine and Rainmeter stays visible in Win7.
No, it doesn't. At least not in my 7 Pro x64.
jsmorley wrote:You are confusing hovering over the little icon on the right of the taskbar (peek) and clicking it (show desktop).
shermanramni wrote:Show Desktop and Aero Peek hide Rainmeter in every case.
I ask you to read carefully next time.